Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
logowanie urzędnika
Strona główna

56. „Dziel z innymi swój chleb”, czyli warsztaty pieczenia chleba
Tadeusz Brajczewski

Lokalizacja Okręg 3
Śródmieście, Słupsk

Koszt zadania
7 125,00 zł

Opis zadania
Projekt polegać będzie na organizacji cyklu warsztatów pieczenia chleba od maja do końca sierpnia 2016 r. ( 15 spotkań 4-godzinnych w grupach 10 - osobowych ) dla 150 osób (kobiet i mężczyzn od 15 .r ż.), mieszkańców Śródmieścia. Każde warsztaty polegać będą na krótkim, teoretycznym wprowadzeniu ( rodzaje zbóż, co to jest zakwas, jak go pozyskać, czym różni się chleb z supermarketu od " prawdziwego chleba, zdrowotne aspekty, itd. ). Następnie instruktor zaprezentuje praktycznie, jakie po kolei należy wykonać czynności i jak wyrabiać ciasto na chleb. Podczas kolejnego etapu warsztatów każdy uczestnik/uczestniczka otrzymają niezbędne produkty i zrobią ciasto na chleb, które przełożą do przygotowanych form. Potem zostanie już tylko pieczenie chleba. Podczas oczekiwania na gotowe bochenki uczestnicy i uczestniczki oraz instruktor będą wymieniali się swoimi doświadczeniami kulinarnymi, przepisami, i informacjami na temat zdrowej żywności, itp. Warsztaty będą się kończyć degustacją świeżo wypieczonego chleba. Warsztaty będzie prowadzić doświadczony praktyk - piekarz, produkujący zdrową żywność, bez ulepszaczy, przyśpieszaczy i konserwantów. Podczas warsztatów przewidujemy również pogadanki o zdrowej żywności8 i w ogóle zdrowym trybie życia. W trakcie warsztatów zrobimy dokumentację fotograficzną i po zakończeniu cyklu warsztatów przygotujemy wystawę, którą zaprezentujemy we wrześniu 2016 r. na ulicach Słupska. Poszczególne zadania: - podpisanie umowy o przeprowadzenie cyklu warsztatów z doświadczonym praktykiem-piekarzem, - przygotowanie plakatów i ulotek z informacją o warsztatach, kolportaż plakatów i ulotek na terenie Śródmieścia, - przygotowanie harmonogramu zajęć, - rekrutacja do projektu, - przeprowadzenie cyklu warsztatów, - przygotowanie wystawy fotograficznej, - realizacja wystawy fotograficznej, - podsumowanie i zakończenie projektu.
Uzasadnienie
Warsztaty pieczenia chleba pozwolą lokalnej społeczności poznać smak prawdziwego, dobrego pieczywa i dowiedzieć się o jego prozdrowotnych właściwościach oraz nauczyć się, jak go robić. Spotkania przy pieczeniu chleba będą integrowały lokalną społeczność. Wspólna praca, wspólne przygotowanie posiłku i wspólne jedzenie przekonają uczestników i uczestniczki, że można wyjść z domu, przyjemnie spędzić czas i przy okazji czegoś się nauczyć. Akurat w tej dzielnicy rewitalizowanej, należącej do terenów słabych strukturalnie, takie działania są niezbędne. Zamieszkuje tu wiele rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób niepracujących, a co gorsze nie poszukujących pracy. Z wywiadów przeprowadzonych wśród mieszkańców Śródmieścia wynika, że wielu z nich czuje się wyizolowanych ze społeczeństwa, wielu nie nawiązuje nowych znajomości ( brak pracy - brak kontaktów ) poruszając się codziennie utartymi ścieżkami, nie wnoszącymi do ich życia żadnych wartości. Przy wspólnym pieczeniu chleba ludzie będą poznawali się i nawiązywali przyjaźnie, będą uczyli się od siebie nawzajem, a podnosząc swoje umiejętności będą zyskiwali wiarę w siebie. Przyczyni się to do zrównoważonego rozwoju społeczeństwa. Innym aspektem równie ważnym jest to, że realizacja zadania przyczyni się do promocji zdrowego trybu życia - wypieki zdrowego, tradycyjnego chleba, którego smaku prawie nikt nie pamięta.
Kosztorys
Częsci składowe zadania Koszt
1. Wynagrodzenie instruktora ( 40 x 150 godz. ) 6 000,00 zł
2. Zakup 10 misek do wyrabiania ciasta na chleb 200,00 zł
3. Zakup 10 foremek do pieczenia chleba 400,00 zł
4. Zakup mąki ( 15 x 10 x 1kg x 3.50 zł = 525 zł ) 525,00 zł
7 125,00 zł