Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
logowanie urzędnika
Strona główna

21. Mało nas do pieczenia chleba – Budowa pieca chlebowego
Tadeusz Brajczewski

Lokalizacja Okręg 3
Wojska Polskiego ( działka nr 479 ), Słupsk

Koszt zadania
12 000,00 zł

Opis zadania
Zadanie polegać będzie na wybudowaniu prawdziwego pieca do wypieku chleba, takiego, jaki kiedyś był w niemal każdym domu, a dzisiaj trudno znaleźć go w piekarni. Prawdziwy piec chlebowy działa na zasadzie akumulacji ciepła. Spalanie drewna i wypiek chleba odbywają się w tym samym miejscu. Jest to komora zbudowana z cegieł szamotowych. Ich masa wynosi ok. 300 kg. W trakcie palenia cegły rozgrzewają się gromadząc znaczną ilość energii. Gdy już osiągną wymaganą temperaturę popiół i rozżarzone węgle zostają usunięte, a w ich miejsce trafiają potrawy przeznaczone do wypieku. Rozgrzane cegły oddają teraz ciepło. Odbywa się to głównie przez promieniowanie - to zasadnicza różnica między piecem a piekarnikiem. W tym drugim dominuje konwekcja, czyli unoszenie gorącego powietrza, często wspomagane wentylatorem termoobiegu. Wypiek odbywa się w temperaturze wolno opadającej, dzięki czemu uzyskuje się najwyższej jakości produkty. Przebieg zadania: - wyłonienie spośród ofert na wybudowanie pieca najkorzystniejszej, biorąc pod uwagę koszty i doświadczenie wykonawcy. Po wybudowaniu pieca planujemy organizację cyklu bezpłatnych warsztatów dla okolicznych mieszkańców. Termin realizacji zadania: 1 marca - 30 kwietnia 2016r.
Uzasadnienie
Celem zadania jest wybudowanie pieca chlebowego w przestrzeni miejskiej, dostępnego dla okolicznych mieszkańców. Instalacja pieca chlebowego pomoże lokalnej społeczności nie tylko poznać smak prawdziwego, dobrego pieczywa i dowiedzieć się o jego prozdrowotnych właściwościach, ale co chyba najważniejsze, pozwoli nauczyć się, jak go robić. Dodatkowo spotkania przy pieczeniu chleba będą integrowały lokalną społeczność. Wspólna praca, wspólne przygotowanie posiłku i wspólne jedzenie będą mieć na celu pokazanie ludziom, że można wyjść z domu, przyjemnie spędzić czas i przy okazji czegoś się nauczyć. Akurat w tej dzielnicy rewitalizowanej, należącej do terenów słabych strukturalnie, takie działania są niezbędne. Zamieszkuje tu wiele rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób niepracujących, a co gorsze nie poszukujących pracy. Z wywiadów przeprowadzanych wśród mieszkańców Śródmieścia wynika, że wielu z nich czuje się wyizolowanych ze społeczeństwa, wielu nie nawiązuje nowych znajomości ( brak pracy - brak kontaktów ) poruszając się codziennie utartymi ścieżkami, nie wnoszącymi do ich życia żadnych wartości. Przy wspólnym pieczeniu chleba ludzie będą poznawali się i nawiązywali przyjaźnie, będą uczyli się od siebie nawzajem, a podnosząc swoje umiejętności będą zyskiwali wiarę w siebie. Przyczyni się to do zrównoważonego rozwoju społeczeństwa. Innym aspektem równie ważnym jest ro, że realizacja zadania przyczyni się do promocji zdrowego trybu życia - wypieku zdrowego, tradycyjnego chleba, którego smaku prawie nikt nie pamięta.
Kosztorys
Częsci składowe zadania Koszt
1. Koszt budowy pieca chlebowego 9 000,00 zł
2. Podbudowa pod piec 3 000,00 zł
12 000,00 zł